Kategorier
Politik

”Vänersborg bör satsa på fiber åt alla” – insändare i TTELA

ttela-beskuren

Idag publicerades min insändare om fiber till alla i Vänersborg, i TTELA. Ett fint och stort uppslag med bild och allt blev det.

 

Kategorier
Politik

Dags att dra öppen fiber till alla i Vänersborg

Jag har i tidigare inlägg lyft frågan om Vänersborgs satsning på IT-infrastruktur. Nu har jag pratat med Trollhättan Energi AB (TEAB) om deras fibersatsning i Trollhättan. Tyvärr så är TEAB begränsade av kommunallagen att vara aktör i Vänersborg.

Jag har skrivit en ny insändare till TTELA som jag hoppas publiceras inom kort:

I senaste rapporten från Vänersborg, jag hittat, om bredbandsutbyggnad så vill kommunen uppmuntra privata aktörer att dra fiber, samt uppmuntra till utbyggnaden av mobila nätet (4G). Målet för 2015 är att minst 50 % av hushållen ska har 100 Mbit. Vänersborg har drygt 51 %, så det verkar som att inga satsningar ska göras. Att begränsa sig till 100 Mbit i samhällsstrukturen är inte tillräckligt idag. 1 000 Mbit är ett minimum, och det kan endast uppnås med fiber. Mobilt nät (4G) har ett tak runt 40 Mbit och nästa generation ligger långt fram i tiden.

Trollhättan Energi (TEAB) har en budget på ca 130 miljoner för att ansluta alla villor i Trollhättan, d.v.s. en dryg tredjedel av vår Arenans kostnad. Detta kommer vara återbetalt på cirka 15 år. TEAB har ett anslutningsintresse på ca 70 %, vilket gör att anslutningskostnaden nu är under 15 000 kr/hushåll.

Vänersborg behöver ett kommunalt bolag som omgående bygger ut stadsnätet och levererar öppen fiber till alla innevånare!

(Publicerades i TTELA den 9 mars 2015)

Gå gärna med i Facebook-gruppen Fiber till Vänersborg. Skriv insändare och lyft frågan.

Kategorier
Politik

Vänersborg är/blir laglöst

Polisen ska lämna Vänersborg och göra staden laglös. Men redan idag, innan Polisen har lämnat staden, är det missbruk, våld, stöld och inbrott i alla Vänersborgs stadsdelar. Polisen bör inte lämna Vänersborg, utan vara ute och patrullera våra gator.

Jag pratade med en butiksägare mitt i centrum som berättade att hon dagligen utsätts för stöld i butiken och att missbrukare sitter och tar sin dos helt öppet utanför butiken. Vid ett tillfälle ringde hon Polisen för att få hjälp med bortforsling då hon kände att det var hotfull stämning, men ingen Polis kom.

När frisören utsattes för rånförsök, mitt på dagen för någon vecka sedan, dröjde det mer än 25 minuter innan Polis var på plats, detta trots att vi har en Polisstation ett par hundra meter från brottsplatsen. På 25 minuter kan mycket hända. Den misstänkte kan ju komma halvvägs upp i Dalsland, eller ut på Skaraslätten, innan ens Polisen hittat fram till brottsplatsen.

Så här kan det ju inte få vara. Mer Poliser på våra gator, tack!

Senaste tidens artiklar på TTELA om kriminella handlingar:
Kvinna slogs blodig, Snattare försökte smitaVill varna andra för tjuvarnaTjuven tog sig in med hittad nyckelSer samband mellan butiksrånenNärbutik rånades i VänersborgFörsök till knivrån hos frisör15-åring misshandlad av två mänKoloniområde utsatt för flera inbrottÄnnu en sprängladdning upptäckt

Senaste artiklar från SR P4 Väst om kriminella handlingar:
Tumult när misstänkt snattare attakerade väktare i VargönButik rånades i centrala VänersborgFrisör i Vänersborg utsatt för knivrånLarm om storbråk i Vargön i natt – men de inblandande håller tystPolisanmälan efter bandyderbyt- kastade knallskott mot bollkalle