Kategorier
Politik

Dags att dra öppen fiber till alla i Vänersborg

Jag har i tidigare inlägg lyft frågan om Vänersborgs satsning på IT-infrastruktur. Nu har jag pratat med Trollhättan Energi AB (TEAB) om deras fibersatsning i Trollhättan. Tyvärr så är TEAB begränsade av kommunallagen att vara aktör i Vänersborg.

Jag har skrivit en ny insändare till TTELA som jag hoppas publiceras inom kort:

I senaste rapporten från Vänersborg, jag hittat, om bredbandsutbyggnad så vill kommunen uppmuntra privata aktörer att dra fiber, samt uppmuntra till utbyggnaden av mobila nätet (4G). Målet för 2015 är att minst 50 % av hushållen ska har 100 Mbit. Vänersborg har drygt 51 %, så det verkar som att inga satsningar ska göras. Att begränsa sig till 100 Mbit i samhällsstrukturen är inte tillräckligt idag. 1 000 Mbit är ett minimum, och det kan endast uppnås med fiber. Mobilt nät (4G) har ett tak runt 40 Mbit och nästa generation ligger långt fram i tiden.

Trollhättan Energi (TEAB) har en budget på ca 130 miljoner för att ansluta alla villor i Trollhättan, d.v.s. en dryg tredjedel av vår Arenans kostnad. Detta kommer vara återbetalt på cirka 15 år. TEAB har ett anslutningsintresse på ca 70 %, vilket gör att anslutningskostnaden nu är under 15 000 kr/hushåll.

Vänersborg behöver ett kommunalt bolag som omgående bygger ut stadsnätet och levererar öppen fiber till alla innevånare!

(Publicerades i TTELA den 9 mars 2015)

Gå gärna med i Facebook-gruppen Fiber till Vänersborg. Skriv insändare och lyft frågan.