Kategorier
Politik

Maffiaorganisation härjar hejdlöst i Sverige

En maffiaorganisationen härjar hejdlöst i Sverige. En maffia med lagstöd. Det vill säga upphovsrättsindustrin.

Copyswede försöker få igenom att allt ska straffbeskattas med en ”kassettavgift”. En avgift som de hävdar ska gå till skaparna, men som jag tror går rakt ner i denna maffiaorganisations advokaters feta fickor. Senast försöker de belägga mobiltelefoner med denna skatt genom att stämma Sony. För ett tag sen försökte Copyswede beskatta alla typer av hårdiskar eller prylar med lagringsmöjlighet. Detta har branschen vägrat, som tur är.

Maffiaorganisationen STIM stämmer Sweden Rock på miljonbelopp, detta trots att de har betalat. Dessutom förmodar jag att Sweden Rock betalat gage till de artister som spelat på festivalen. Åter igen en dubbelbeskatting.

Vilken annan bransch kan få ta ut skatt på andras produkter, bara för att de inte har en fungerande affärsmodell? Och dessutom kunna få diktera ”skattebeloppet” själv, utan inblandning, eller diskussion, från andra parter.

Om SAAB hade fått samma typ ”kassettavgift” från försäljningen av alla andra bilmärken i Sverige, hade nog även SAAB kunnat överleva utan att behöva kunna sälja sina egna bilar.

2 svar på ”Maffiaorganisation härjar hejdlöst i Sverige”

”… men som jag tror går rakt ner i denna maffiaorganisations advokaters feta fickor”.
Prova att läsa Copyswedes årsredovisning om du är nyfiken på att veta istället för att spekulera. Både Copyswede och Stim ger omkring 90 % av alla pengar som kommer in till rättighetshavarna. Det är betydligt mer än t ex Sweden Rock, där miljonerna stannar i administrationen och ger feta utdelningar i miljonklass, samtidigt som man betalar upphovsmännen bakom låtarna sammanlagt drygt 500 000 kr genom Stim.

”Maffiaorganisationen STIM stämmer Sweden Rock på miljonbelopp, detta trots att de har betalat. Dessutom förmodar jag att Sweden Rock betalat gage till de artister som spelat på festivalen. Åter igen en dubbelbeskatting.”
Visst, Sweden Rock har betalat ett förskott, som de själva uppskattat nivån på, den halva miljonen. Skulle de som faktiskt gör musiken som Sweden Rock tjänar pengar på få dela på mer än en halv miljon skulle ju inte Sweden Rock själva kunna plocka ut de miljoner de plockar ut.

Det gör ju inte heller att de betalat vad Stim kräver, på uppdrag av de låtskrivare som ligger bakom musiken Sweden Rock tjänar storkovan på. Och just det – låtskrivarna är alltsomoftast inte samma människor som står på scen. I de fall de är det, handlar det inte heller om ”dubbelbeskattning” – om jag har gjort två jobb (skrivit musiken OCH spelar den för att någon arrangör ska få tjäna multum) ska jag väl också ha betalt för båda jobben?

Och vad är det för fel med en affärsmodell som ger musikskapare och musiker betalt för sitt arbete? Och vadå ”diktera skattebeloppet själv”? Även musikskapare måste väl få sätta en prislapp på sitt arbete? Jag går inte till ICA, tandläkaren, rörmokaren eller frisören och förhandlar om priset. Om SwedenRock tycker det är för högt, får de väl låta bli att använda deras arbete, då.

Så kul att du hittat till min blogg.

Vad som står skrivet i en organisations dokument litar jag föga på. Det står säkert i Lundin Oil:s dokument att de inte ska bedriva brott mot människor och dess rättigheter.

Jag är för att artister och kreatörer ska få betalt för sitt arbete. Men det måste ju vara en betalning för ett arbete som de säljer. Copyswede vill ju ta ut avgifter för produkter som artister inte säljer och som inte har med artisternas försäljning att göra. Vill inte konsumenten köpa CD-skivor längre så är ju skivbolagens och artistens produkt en förlegad affärsmodell. De har och har haft all möjlighet i världen att sälja i digital form.

Hos rörmokarn tror jag att du diskuterar pris innan du gör affär. Men varför går du inte och prutar hos ICA, tandläkaren och frisören? Vem har sagt att deras priser är bra? Om du inte vill använda deras tjänster så går du ju inte dit. Men hur ska då dessa stackare överleva – genom avgifter på försäljning hos andra? För de ska väl också få betalt för sitt arbete, även om det inte är uppskattat av dig?

Vore det inte bättre att artisten, som framför någon annans verk, betalar till skaparen istället för att låta den som arrangerar, få betala till höger och vänster. Den artist som skapar sina egna verk, slipper ju betala till någon annan och kan ta ut den ”lön” hen vill ha. Om jag, som utvecklare, använder någon annans verk i utvecklingen av min produkt, får jag ju köpa rättigheter för att kunna använda det till min slutprodukt. Jag låter ju inte min kund få okända kostnader, för licenser som jag dragit på mig i utvecklingen av min produkt. Men jag kan ju i och för sig ha en annan kundsyn…

Stängt för kommentering.