Kategorier
Politik

Vad händer med Vänersborgs IT-infrastruktur? (insändare i TTela)

Till 2020 bör 90% av alla Sveriges hushåll ha tillgång till en uppkoppling på minst 100Mbit/s, enligt Regeringens bredbandsstrategi. Detta ska ha varit på Kommunstyrelsens bord (artikel i TTela april 2013), men inget verkar hända.

I Trollhättan har det kommunala bolaget Trollhättan Energi tagit på sig rollen att erbjuda alla fastigheter anslutning till stadsnätet. Deras ekonomiska kalkyler är positiva. Strömstad har ett kommunalt bolag, StömstaNet, som erbjuder detsamma till sina invånare. När ska Vänersborgs Kommun satsa på IT-strukturen?

Koppartrådarna är uttjänta sedan länge. 4G räcker inte till, varken när det gäller kvalité eller kapacitet. Fibernät är ett måste. Om inte Vänersborg har ett kommunalt bolag, som detta kan falla in under, så bör ett sådant bildas omgående. Vänersborg kan inte vänta på att andra företag ska prospektera i denna fråga. Det tar för lång tid. Om Vänersborg ska vara attraktivt för företag, eller t.ex. inflyttande Göteborgare, så behöver det öppna stadsnätet byggas ut omgående.

Anslut alla till öppet stadsnät!

Gå med i Facebook-gruppen Fiber till Vänersborg.

(Insändaren publicerades i TTela den 4 december 2014.)