På SVT Nyheter kan man idag läsa att SVT stödjer blockering av Pirate Bay. Bolagen Universal Music, Warner Music och Sony Music tillsammans med Nordisk Film och Svensk Filmindustri har nyligen gjort en stämningsansökan mot internetleverantören Bredbandsbolaget för att de inte vill blockera sajterna Pirate Bay och Swefilmer. Detta vansinne har nu även TV-bolagen SVT, TV4-Gruppen, MTG TV, SBS Discovery och C More ställt sig bakom.
Denna stämning är detsamma som att stämma Transportstyrelsen för att t.ex. folk kör för fort på våra vägar, eller Posten för att knark skickas i brev och paket till och från människor genom Sverige.
Mediebolagen är medskyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott
SVT och alla mediebolag, som är med på denna stämning, är lika medskyldiga till medhjälp till upphovsrättsbrott, som de som tillhandahåller ”olagliga” streaming-alternativ. Detta anser i alla fall jag. Mediebolagen gör inte tillräckligt för att tillgodose sina kunders behov. I stället vill de förstöra internet och nätneutraliteten för att rädda sin gammal omoderna affärsmodell och vansinnig upphovsrätt som gör inskränkningar på yttrandefriheten och medborgerliga fri- och rättigheter.
Serien Game of Thrones (GoT), som är en av världens mest populära serier, är ett exempel på hur dålig mediebolagens affärsmodell är. Denna serie går(gick) i SVT, men SVT har meddelat att de inte längre ska köpa in populära serier på grund av att det inte är lönsamt. Varje säsong av GoT måste nämligen cirkulera i de stora betalkanalerna (Viasat eller Canal+) minst 3 gånger och komma ut på DVD innan det får sändas i public service, det vill säga SVT. Detta för att bolagen vill kräma ur så mycket pengar i varje instans som möjligt. Och sett ur ett företagsperspektiv så är ju inte detta fel. Men det är inte rätt heller. För det är inte vad kunden vill ha.
För problemet är ju det att detta är inte vad deras kunder vill, d.v.s tittarna. De vill se serien, eller filmen, direkt. De vill inte vänta på alla pengasnurror ska ha snurrat färdigt. De som konsumerar film, serier och musik gör det gärna och betalar gärna för det, men de vill ha tillgång till det direkt.
HBO har sett att de har totalt tjänat mer på försäljningen av Game of Thrones just på grund av fler kan se serien via de ”illegala” streamingtjänsterna och Pirate Bay. För sen har de köpt DVD-boxarna för att få kvalitet. HBO har till och med tackat tjänsterna för spridningen.
Bra streamingtjänster efterfrågas
Netflix är en betaltjänst som har närmare 40 miljoner kunder runt om i världen. Netflix är rätt bra, tycker jag, för att deras utbud är brett i både film och serier. Men för ett tag sen förlorade Netflix närmare 2000 titlar för att produktionsbolaget ville ha en egen tjänst. Kunden måste nu betala en ny aktör för ett smalare utbud. Detta vill inte kunden.
Anledningen till att Pirate Bay och Swefilmer är bra tjänster, är för att där finns allt samlat på ett och samma ställe. Kunden behöver inte leta på fler ställen för att kunna få se det den vill se. Kunden behöver inte vänta.
Missnöjd streamingkund
Jag har idag till tre olika lagliga streamingtjänster. HBO för att nästan enbart kunna se Game of Thrones, Netflix för House of cards och Orange is the new black, och Viaplay för där finns lite nyare utbud av filmer. Denna lösning är jag inte alls nöjd med. Jag är egentligen en missnöjd kund. För jag måste leta för mycket för att hitta det jag vill se, och för det finns fler filmer och serier som jag vill följa, men som ingen av dessa tjänster har. Detta för att produktionsbolagens affärsmodell inte tillåter det. Lösningen blir då att jag får helt enkelt använda mig av alternativa lösningar för streaming. För jag vill inte vänta!
Jag tror att produktionsbolagen skulle tjäna mer på att ha sitt utbud spritt på fler tjänster, istället för egna tjänster med smala utbud. Ju enklare kunden får tillgång till det, med bra kvalitet, ju mer pengar kommer bolagen tjäna.