Kategorier
Politik

Bilder på Internet om upphovsrättsindustrin får bestämma

På IDG kan man läsa om upphovsrättsindustrins försök att stoppa Wikimedias sajt med offentlig konst i Sverige, det vill säga konstverk som står i det offentliga rummet och som är köpta och betalade med skattemedel. Tvisten handlar om Wikimedia avbildar (vilket är tillåtet) eller återger (vilket är intrång i upphovsrätten) konstverken. Om Wikimedia förlorar kommer Internet bli tråkigt.

För att vara säker på att man inte publicerar något upphovsrättsskyddat är det bäst att antingen låta bli bilder på hemsidan/bloggen, eller ”blurra” bilden ordentligt. ”Men jag har ju tagit bilden själv” frågar du dig själv. Ja, men i bilden kan finnas element som är skyddade av upphovsrätten. I Sverige får man t.ex. inte citera med bilder på Internet, d.v.s. citera genom att fotografera en annan bild/verk som t.ex. en reklamskylt, men du citera med bilder i tryck, i hur många exemplar som helst.

image

Här är en bild på Frida-statyn i Vänersborg, där jag försökt skydda mig  från ”brott mot upphovsrätten”. Ska svenska hemsidor och bloggar se ut så här i framtiden?