Kategorier
Politik

Ta bort all offentlig konst

Kommuner, Landsting och statliga företag bör ta bort all befintlig offentlig konst samt sluta köpa in konst för skattemedel som ska finnas i det offentliga rummet. Anledningen? Jo, om BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) vinner tvisten mot Wikimedia, så riskerar alla i Sverige att bryta mot upphovsrätten om de tar en bild där ett konstverk finns med. Sen kanske personen gör saken ännu värre genom att publicera den egentagna bilden via sin blogg eller på sociala medier, ovetandes om sina grova brott.

IIS ställer samma fråga: Vågar man instagramma offentliga konstverk? Igår skrev jag ett inlägg om hur bilder kan komma att se ut på internet.

Kategorier
Politik

Bilder på Internet om upphovsrättsindustrin får bestämma

På IDG kan man läsa om upphovsrättsindustrins försök att stoppa Wikimedias sajt med offentlig konst i Sverige, det vill säga konstverk som står i det offentliga rummet och som är köpta och betalade med skattemedel. Tvisten handlar om Wikimedia avbildar (vilket är tillåtet) eller återger (vilket är intrång i upphovsrätten) konstverken. Om Wikimedia förlorar kommer Internet bli tråkigt.

För att vara säker på att man inte publicerar något upphovsrättsskyddat är det bäst att antingen låta bli bilder på hemsidan/bloggen, eller ”blurra” bilden ordentligt. ”Men jag har ju tagit bilden själv” frågar du dig själv. Ja, men i bilden kan finnas element som är skyddade av upphovsrätten. I Sverige får man t.ex. inte citera med bilder på Internet, d.v.s. citera genom att fotografera en annan bild/verk som t.ex. en reklamskylt, men du citera med bilder i tryck, i hur många exemplar som helst.

image

Här är en bild på Frida-statyn i Vänersborg, där jag försökt skydda mig  från ”brott mot upphovsrätten”. Ska svenska hemsidor och bloggar se ut så här i framtiden?