Kategorier
Politik

Inga mer skattepengar till offentlig konst!

Här om dagen blev det verklighet. Högsta domstolen beslutade att det är upphovsrättsbrott att avbilda (fotografera) offentlig konst och dela bilden på internet. Konst som köpts in av staten och betalats med våra skattepengar. Detta för att konstnärer ska kunna livnära sig och för att våra liv i det offentliga rummet ska vara lite mer kulturberikat.

birger-sjobergs-Frida-upphovsratt

Så här får, från och med 4 april 2016, bilden på Frida-statyn i Skräckleparken i Vänersborg se ut på internet när organisationen Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) får bestämma.

Enligt svensk lag får vi fotografera fritt i Sverige och vi får använda våra bilder privat som vi vill, såvida det inte kränker någons integritet. Men nu måste vi även se upp med att inte bryta mot upphovsrätten om det finns med ett verk offentlig konst med på bilden som vi delar med oss av på t.ex. Facebook eller Instagram.

Med denna dom, som organisationen Bildupphovsrätt i Sverige (BUS) lyckats få till, hoppas jag att inköpare av offentlig konst, inom Staten, Landsting och kommuner, genast ändrar sina villkor av inköpen så att framtida konst får avbildas (fotograferas), eller helt enkelt slutar köpa konst för våra skattepengar och lägger pengarna på viktigare ändamål som t.ex. skola, vård eller omsorg.

Annars är väl det enda vi kan göra att ta bort all offentlig konst, för att inte göra våra medborgare och turister till omedvetna brottslingar.

Kategorier
Politik

Ta bort all offentlig konst

Kommuner, Landsting och statliga företag bör ta bort all befintlig offentlig konst samt sluta köpa in konst för skattemedel som ska finnas i det offentliga rummet. Anledningen? Jo, om BUS (Bildkonst Upphovsrätt i Sverige) vinner tvisten mot Wikimedia, så riskerar alla i Sverige att bryta mot upphovsrätten om de tar en bild där ett konstverk finns med. Sen kanske personen gör saken ännu värre genom att publicera den egentagna bilden via sin blogg eller på sociala medier, ovetandes om sina grova brott.

IIS ställer samma fråga: Vågar man instagramma offentliga konstverk? Igår skrev jag ett inlägg om hur bilder kan komma att se ut på internet.

Kategorier
Politik

Bilder på Internet om upphovsrättsindustrin får bestämma

På IDG kan man läsa om upphovsrättsindustrins försök att stoppa Wikimedias sajt med offentlig konst i Sverige, det vill säga konstverk som står i det offentliga rummet och som är köpta och betalade med skattemedel. Tvisten handlar om Wikimedia avbildar (vilket är tillåtet) eller återger (vilket är intrång i upphovsrätten) konstverken. Om Wikimedia förlorar kommer Internet bli tråkigt.

För att vara säker på att man inte publicerar något upphovsrättsskyddat är det bäst att antingen låta bli bilder på hemsidan/bloggen, eller ”blurra” bilden ordentligt. ”Men jag har ju tagit bilden själv” frågar du dig själv. Ja, men i bilden kan finnas element som är skyddade av upphovsrätten. I Sverige får man t.ex. inte citera med bilder på Internet, d.v.s. citera genom att fotografera en annan bild/verk som t.ex. en reklamskylt, men du citera med bilder i tryck, i hur många exemplar som helst.

image

Här är en bild på Frida-statyn i Vänersborg, där jag försökt skydda mig  från ”brott mot upphovsrätten”. Ska svenska hemsidor och bloggar se ut så här i framtiden?