Kategorier
Politik

Flera hundra miljoner kronor i böter från EU

Ja, detta var skrämselpropagandan från justitieminister Beatrice Ask och Alliansen. Sverige skulle få betala minst 150 miljoner kronor i böter till EU om vi inte införde datalagringsdirektivet omedelbums i Sverige 2012.

Denna stora bot från EU var Alliansens, med Beatrice Ask i spetsen, enda argument i debatten för att Sverige skulle genomföra direktivet. En enorm bot som då skulle innebära en extra kostnad på cirka 17 kronor per innevånare i Sverige.

Alliansen sålde dina rättigheter för 3 kronor

Idag kom EU-domstolens (positiva) beslut – Datalagringsdirektivet är olagligt. Beatrice Ask ojjar sig och menar att Polisen kan inte längre utföra brottbekämpning utan detta direktiv. Dessutom skyller hon åter igen på den enormt dyra boten från EU, som faktiskt landade på 3 miljoner Euro. Det vill säga cirka 3 kronor per svensk medborgare.

Internetleverantören Bahnhof meddelade genast, efter domstolsbeslutet, att all datalagring hos dem omedelbart skulle upphöra då denna verksamhet nu är olaglig i EU. Övriga svenska leverantörer är, som också är kritiska till direktivet, kräver att lagen ska rivas upp.

Piratpartiet är ett av de få partier i Sverige som har kämpat för att få bort detta hemska direktiv ur våra lagar. Frågan är om övriga lagar som Alliansen drev igenom för att Polisen och Säpo obehindrat skulle få avlyssna och samla information om medborgare, utan direkt allvarlig brottsmisstanke, också kommer att rivas upp.

För Alliansen och de övriga partierna, som glatt röstade igenom datalagringsdirektivet utan protest eller eftertanke, är din frihet och dina rättigheter till ett privatliv till salu för 3 kronor. Tänk på det under årets kommande val.

Rösta pirat!